ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Το δέρμα, όπως και ολόκληρο το σώμα, υφίσταται σημαντικές αλλαγές στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της κύησης, το 90% των γυναικών παρουσιάζει επιδείνωση των προ-υπαρχουσών δερματικών καταστάσεων ή εμφάνιση νέων. Φυσικά, σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι απόλυτα φυσιολογικές αλλαγές οι οποίες σχετίζονται με ορμονικές, αγγειακές, μεταβολικές και ανοσολογικές διακυμάνσεις. 

Η υπερμελάγχρωση αποτελεί την πιο διαδεδομένη δερματική κατάσταση η οποία κάνει την εμφάνισή της στην εγκυμοσύνη, ακολουθούμενη από αγγειακές αλλαγές, ραγάδες, και ακμή. Σύμφωνα με μελέτη του Urasaki οι αλλαγές του δέρματος επηρεάζουν σε ποσοστό 67,2% την αυτοπεποίθηση και την υγεία των εγκύων.

Η φροντίδα του δέρματος, για αυτή την απαιτητική περίοδο, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς πολλά στοιχεία χρήζουν υποστήριξης. Το κλειδί ωστόσο είναι η διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ των ασφαλών και συνάμα αποτελεσματικών αγωγών. Οι γυναίκες προβληματίζονται για τη διαθεσιμότητα θεραπευτικών επιλογών οι οποίες θα συνδυάζουν υψηλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στην εμφάνιση και την υγεία του δέρματος.

Ο ειδικός του δέρματος οφείλει να επιλέξει προϊόντα τα οποία ταξινομούνται ως ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και οι περισσότερες θεραπείες συνιστώνται για εφαρμογή μετά τον τοκετό και τη γαλουχία, υπάρχουν εξειδικευμένες επιλογές για την πρόληψη και για τη βελτίωση των δερματικών αλλαγών. Η διασφάλιση της υγείας του δέρματος είναι αδιαπραγμάτευτα απαραίτητη και κατά τη διάρκεια μα και μετά την εγκυμοσύνη. Όταν δε η προσέγγιση γίνεται εξατομικευμένα, τα θεραπευτικά οφέλη πολλαπλασιάζονται.

Κλινικές δοκιμές και συστηματική επανεξέταση σχετικά με το ασφαλές προφίλ προϊόντων τοπικής εφαρμογής κατά την εγκυμοσύνη, είναι περιορισμένες καθότι τίθενται ηθικά ζητήματα. Ο FDA έχει ταξινομήσει 5 κατηγορίες (A, B, C, D, X) για να περιγράψει τη δραστικότητα φαρμάκων και ενεργών συστατικών η οποία σχετίζεται με την πιθανότητα πρόκλησης γενετικών ανωμαλιών εάν χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι κατηγορίες μπορούν να καθοδηγούν τον επαγγελματία υγείας στην παροχή ασφαλών δερματικών θεραπειών για τις εγκύους. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα τοπικής εφαρμογής δεν έχουν εγκριθεί και κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με τον εμβρυομητρικό κίνδυνο, από αυτή την παγκοσμίως γνωστή ταξινόμηση.

Με τη βιομηχανία των φαρμακοκαλλυντικών να εξελίσσεται, νέα και αποτελεσματικά ενεργά συστατικά και τεχνολογίες γίνονται διαρκώς διαθέσιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οδηγίες για την ασφάλεια κατά την κύηση και τη γαλουχία να επαναξιολογούνται τακτικά. Ομοίως, στην pHformula, συνεχώς καινοτομούμε και εξελισσόμαστε παρέχοντας καθοδήγηση και πρωτόκολλα που συμμορφώνονται απόλυτα με τους κανονισμούς. 

ΡΕΤΙΝΟΕΙΔΗ [2]

Η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της αποτελούν αποτελεσματικές ουσίες που επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Τα ρετινοειδή ρυθμίζουν την κυτταρική απόπτωση, διαφοροποίηση και πολλαπλασιασμό. Οι αντιρυτιδικές ιδιότητες των ρετινοειδών προάγουν τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων, ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό, περιορίζουν τη διαδερμική απώλεια νερού, αναστέλλουν την αποδόμηση του κολλαγόνου και αναστέλλουν τη δραστηριότητα των μεταλλοπρωτεϊνασών.

Η ρετινόλη, η ρετινάλδη και το ρετινοϊκό οξύ έχουν τα ίδια βιολογικά χαρακτηριστικά με τη  βιταμίνη Α. Τα ρετινοειδή εμπλέκονται στη διαδικασία της εμβρυογένεσης κατά την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και ζωτικών οργάνων όπως το συκώτι, η καρδιά, τα νεφρά, το έντερο, τα μάτια και τα άκρα. Χρησιμοποιούνται στη φαρμακοθεραπεία για νοσήματα όπως η ακμή και η ροδόχρους ακμή, η ψωρίαση, ο καρκίνος, η βακτηριακή θυλακίτιδα, το πυόδερμα, ο ερυθηματώδης λύκος και η ιχθύωση. Τα ρετινοειδή συμμετέχουν σε ποικίλες βιολογικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής ανάπτυξης, της κυτταρικής συνοχής και των ανοσοτροποποιητικών αποτελεσμάτων.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση ρετινοειδών στο δέρμα είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα από του στόματος ρετινοειδή και οι υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Προληπτικά, δε συστήνεται η χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος που περιέχουν ρετινοειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο.

ΣΑΛΙΚΥΛΙΚΟ ΟΞΥ [3]

Το σαλικυλικό οξύ έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Η κερατολυτική του ικανότητα το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό σε θεραπείες ακμών,  μελάσματος, ηλιακών και γεροντικών κηλίδων.

Συνθέσεις σαλικυλικού και γλυκολικού οξέος είθισται σε προϊόντα περιποίησης δέρματος για τη θεραπεία της ακμής, χάρη στην ικανότητά τους να αφαιρούν το ανώτερο στρώμα του δέρματος, επιτρέποντας στα πρόσθετα ενεργά συστατικά να διεισδύσουν αποτελεσματικότερα.  Ορισμένες μελέτες συσχετίζουν πιθανή δυσμορφία του εμβρύου με τη συστηματική χορήγηση σαλικυλικού οξέος και υψηλές συγκεντρώσεις γλυκολικού οξέος. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες δεν αποκαλύπτουν αυξημένο κίνδυνο συγγενούς δυσπλασίας από την τοπική χρήση σαλικυλικού οξέος. 

Οι γιατροί συνιστούν τη χρήση προϊόντων που περιέχουν σαλικυλικό οξύ σε συγκεντρώσεις μικρότερες του 2% καθώς και για την αποφυγή υπερβολικής και συχνής χρήσης σαλικυλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το δέρμα απορροφά λίγη ποσότητα σαλικυλικού οξέος από τις κρέμες. Τα πίλινγκ προσώπου και σώματος που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Συνίσταται μόνο υπό την ιατρική εποπτεία, η χρήση προϊόντων σαλικυλικού οξέος κατά τη διάρκεια της κύησης.

ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ [1]

ΑΖΕΛΑΪΚΟ ΟΞΥ

Μελέτες έδειξαν ότι το αζελαϊκό οξύ που εφαρμόζεται τοπικά απορροφάται από το δέρμα κατά 15% αν είναι σε μορφή γέλης και 20% αν είναι σε μορφή κρέμας. Σαν μέθοδος θεραπείας κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αυστηρές ενδείξεις, σε μικρή επιφάνεια δέρματος, κατά προτίμηση όχι στο πρώτο τρίμηνο.

ΑΡΒΟΥΤΙΝΗ

Δεν υπάρχει ακόμη οριστική σύσταση. Εκτιμάται ότι η αρβουτίνη  μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια κατά την κύηση λόγω της χαμηλής συστηματικής απορρόφησης και της χαμηλότερης τοξικότητάς της σε σύγκριση με την υδροκινόνη.

ΚΟΤΖΙΚΟ ΟΞΥ

Μελέτες υποδεικνύουν διαδερμική απορρόφηση κοτζικού οξέος με πολύ χαμηλή συστηματική απορρόφηση, ωστόσο, η χρήση εξακολουθεί να μη συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας καθώς απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

ΓΛΥΚΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

Το γλυκολικό οξύ επέδειξε ελάχιστη απορρόφηση και επομένως θεωρείται ασφαλές για χρήση κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία.

Τα προϊόντα της pHformula τα οποία είναι ασφαλή για χρήση κατά την εγκυμοσύνη και κατά τη γαλουχία είναι: 

1] Putra, I. B., Jusuf, N. K., & Dewi, N. K. (2022). Skin Changes and Safety Profile of Topical Products During Pregnancy. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 15(2), 49–57.

[2] Zasada, M., & Budzisz, E. (2019). Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments. Postepy dermatologii i alergologii, 36(4), 392–397.

[3] Arif T. (2015). Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8, 455–461.

PHFORMULA

© 2022 PHFORMULA - SUPPORT BY WEB BUILDERS